Vlaamse microalgen pionier

Rijtak

Een jong bedrijf dat gepassioneerd microalgen kweekt in glazen bioreactoren. Het doel is om ecologisch en voedselveilig een alternatief voor eiwitten en omega 3 te produceren.

Rijtak bv

 

In ons huidig glastuinbouwbedrijf kweken we tomaten en paprika en streven we al verschillende generaties naar een gezond product op de voedselmarkt. Door de jaren heen hebben we leren omgaan met de problematiek rond water- en energieverbruik.

De traditionele teelten blijken echter onvoldoende om de noden van de Vlaamse bevolking op te vangen. Daar ontstond de passie voor microalgen, een micro plant met een enorme voedingswaarde. Deze teelt past perfect in onze bedrijfsvisie.

 

pioniers data

Bredeheide 77, 2860 Sint-Katelijne-Waver

 

Er zijn ook verschillende klimaatvoordelen gekoppeld aan het telen van microalgen in Vlaanderen zoals minder import van eiwitten dus kleinere voetafdruk, minder verbruik van water dan de traditionele teelten, nuttig gebruik van landoppervlakte om een bepaald niveau van eiwitten en vitaminen te telen. Het systeem past perfect in ons huidige bedrijf, namelijk een glastuinbouwbedrijf met de teelt van tomaten en paprika’s.

 

teelt methode

gesloten glazen bioreactor

rijtak teelt zijn microalgen in een gesloten bioreactor.

De microalgen worden in serres gekweekt in een gesloten bioreactor zodanig dat we controle hebben over de omgeving(garantie op voedselveiligheid) en de voedingswaarde van het eindproduct (een constant % van eiwitten, vitaminen, mineralen en gezonde vetten).

We hebben voorlopig gekozen voor Spirulina, een draadvormige microalg die reeds gekend is op de Europese markt. Door het microklimaat in onze serre kunnen we bijna het hele jaar door product leveren. De Spirulina wordt ofwel vers geoogst, vacuüm verpakt en diepgevroren bewaard, ofwel gevriesdroogd en gemalen tot poeder.

productengamma

producten in de kijker

Microalgen pasta

De algenpasta is het gespoeld product uit de bioreactor nadat er zoveel mogelijk water werd verwijderd zodat een concentratie van 12% tot 20 % spirulina aanwezig is . Deze wordt onmiddellijk vacuüm verpakt en snel ingevroren in zakjes met grootte naar keuze.

microalgen poeder

Door het droog vriezen van de algenpasta krijgen we de zuivere spirulina in poedervorm. Deze wordt vacuüm verpakt in zakjes die het product tegen licht en vocht beschermen.

Rijtak team

de bezielers

Omdat wij de essentiële eigenschappen optimaliseren en de ecologische productie voortdurend verbeteren.

Jannes Vertommen

Project manager cultivation

Mia De Vos

Development