Eindejaarsgerechten met microalgen

als het wat specialer mag zijn tijdens de dagen

Libby Penner

KERSTBROOD met spirulina

Brood met zonnebloempitten en SPIRULINA

voor 2 borden van 800gr

INGREDIENTEN :

  • 10gr zout
  • 100gr zonnebloempitten
  • 25gr havermout
  • 15gr spirulina
  • 20gr instantgist
  • 860gr mix voor wit boerenbrood
  • 35gr zonnebloemolie
  • 500gr lauw water

Bereiding

Het zout, de zonnebloempiten, de havermout en de bloem in een kom van de keuekenrobot doen. De spirulina toevoegen en even vermengen met de bloem. De gist en de zonnebloemolie toevoegen, mengen en als laatste het lauwe water mee laten kneden tot een bol deeg.

De kom afdekken met een handdoek en folie en 45 min. laten rijzen.

Vet 2 broodvormen in. Het deeg dat verdubbeld is uit de kom halen en in 2 stukken verdelen. Elk stuk opbollen en in de vormen leggen. 

Laat deze bollen opnieuw 45 min rijzen met de handdoek en de folie erover. (tegen het uitdrogen)

Zet dan de vormen in de koude oven en zet de oven op 210° met boven- en onderwarmte gedurende 30 minuten.

KERSTPANNENKOEKEN

groene pannekoeken CHLORELLA

voor 40 pannekoeken

INGREDIENTEN :

  • 1000 g bloem (gewone bloem, geen zelfrijzende)
  • 20 gram chlorella (shop.heirbauthoeveproducten.be)
  • 16 gram gist (verse bakkersgist) verzachten of verkruimelen
  • 120 gram suiker
  • 2 L melk (www.heirbauthoeveproducten.be)
  • 8 eieren (opkloppen)
  • 16 gram zout

Bereiding

Bloem in mengkom, strooi er zout rond en maak in het midden een kuiltje. Verzacht de gist in een weinig lauwe melk, voeg er de suiker bij en giet het in het kuiltje. Voeg de geklutste eieren bij en klop goed. Meng en voeg stilaan de overige melk toe. Klop tot alle klonters verwijderd zijn.
Smelt vet (boter) in de koekenpan. Schep er genoeg van het beslag in om net geen te dikke pannenkoeken te krijgen. Laat het beslag in de pan rondlopen tot de bodem bijna overal bedekt is. Bak de pannenkoeken niet te bruin. Dien op met suiker, siroop of confituur….