donderdag 14 mei 2024

Algendag

Een educatieve dag in het kader van de Vlaamse algenmaand

Wanneer | 14 mei 2024 – 10u tot 15u30
Waar | VAC Gent – Kon. Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent
Inschrijven | inschrijventot en met 7 mei

event data

VAC Gent
Kon. Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent

donderdag 14 mei 2024
09:30-15:30 uur

Programma:

9.30 | Ontvangst met koffie en thee

10.00 | Project in de kijker MicroAlgen met ESsentiële TROeven (MAESTRO) – Opschalen van de microalgenketen in Vlaanderen.

  • Marktonderzoek – Michelle Lenaerts (Thomas More – Expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie)
  • Microalgen: novel Food & bio-label – Floris Schoeters (Thomas More – Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie)
  • Telers van microalgen aan het woord – Mia De Vos (Rijtak) en Kris Heirbaut (Heirbaut aLgriculture)

 

11.00 | Pauze 

11.15 | Project in de kijker 

C3Weed – Kennisgebaseerd gebruik van zeewier in voedingstoepassingen gebaseerd op techno-functionele, nutritionele en sensorische eigenschappen.

  • Projectvoorstelling – Imogen Foubert (KU Leuven Kulak – Food & Lipids), Yves De Bleecker (Hogeschool VIVES – Research Group Food) en Ilse Fraeye (KU Leuven Gent – MTSP)

Zeewier in de kijker:
• Belgische pionier in de teelt van dulse op het vasteland – Sander Steenacker (OceanBites)
• Zeewier in eigen voedingsketen – Anna Gryseels (Colruyt)

12.15 | Lunch & postersessie

  • Heb je zelf een poster en wil je deze tentoonstellen? Geef dit door bij je inschrijving! 

13.30 | Interactieve sessies over micro- en macroalgen:

  • Voedingsapplicaties
  • Wetgeving en voedselveiligheid
  • Opschaling en stabilisatie
  • Consumentenacceptatie en prijszetting

14.30 | Keynote
Zeewier als voedsel: navigeren op inhoudsstoffen – Dorien Derksen (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee – NIOZ)

15.00 | Netwerkdrinks & algenhapjes

15.30 | Einde